Snabbisen 3: The Down South Submarine


Det här är oldschool på riktigt. Två schyssta katter som svänger loss på hemgjord ukulele och tvättbräda. Scenen är 20-tal från en dammig amerikansk porch. Men vad har karln där till höger i munnen? Är det inte….jo jo men: En kazoo!

 

Detta är faktiskt ett av de allra första fotografierna där någon lirar kazoo. Say what?

 

Kazoo är en utveckling av s.k horn mirlitons, uråldriga afrikanska instrument med öppningar i båda ändar och ett vibrerande membran i. Från början användes tydligen dessa i allsköns mumbo-jumbo och ritualer där shamaner skulle härma djur och andar skulle sammankallas. Now thats’s oldschool!


På 1840-talet designas den första kazoon av en Alabama Vest i Georgia. Till sin hjälp hade han en excentrisk tysk urmakare vid namn Thadeus von Glegg och succén var ett faktum. Med den ubåtsliknande designen kom instrumentet senare att kallas The Down South Submarine.

 


I äldre blues och folk fann kazoon sitt hem. Ett exempel på en kazoo-ivrare var Jesse ’Lone Cat’ Fuller, en enmansshow som på femtio-talet lirade gitarr, kazoo och en stor hemsnickrad fotdella samtidigt. Med sin hit ”San Fransisco Bay Blues” blev han en förebild för bland annat The Grateful Dead. Och på en inspelning 1991 drar minsann självaste Clapton ett Kazoo-solo i sin version av Fullers hit!

 

Nuförtiden är kazoon kanske mest ett partytrick men det har funnits folk som tagit instrumentet på det största allvar. När König Ludwig av Bayern på 1880-talet skulle sätta upp en Wagner-opera kallade han in folk från det ottomanska riket som förstod värdet av att konstruera en jättekazoo. Tills slut var den färdig: en riktig luftvärnspjäs på över två meter. Wagner som sagt. Hoppas publikens bröstkorgar höll bara.

 

Faktum är att det lobbas en del för att kazoon skall bli USA:s nationalinstrument, även om det måste sägas vara ett svalare ämne än t ex gay marriage eller Charlie Sheens dåliga vanor.

 

Keep America Humming, som en slogan lyder. Och du visste väl att den 28:e januari är kazoons dag? 28/1: Karl har namnsdag, Henrik VIII av England dog, Elvis gjorde höftrullningar i TV för första gången… och KAZOO:n ska fram ur strumplådan!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0